julagott.jpg

Skrivet om Julagot 

Norrtelje Tidning 2007-01-05
Julmusik med tuggmotstånd

Julen vara ända till påska, heter det. Så därför är Ako & Isterbandets skiva fortfarande högaktuell. I musikkonstellationen ingår Anders Bromander, kyrkomusiker från Rånäs.

Det finns julmusik och så finns det julmusik. I den senare genren har nyligen Ako & Isterbandet gett ut en skiva.

   Ako är smeknamnet på sångerskanAnna–Karin Nytell Oldeberg hemmahörande i Uppsala men med Roslagsanknytning: hon bodde i Rimbo mellan 19966 och 1970.

Isterbandet består av multiinstrumentalisterna Anders Bromander och Jan Lövgren och Anders Grotherus från Uppsala.

     Den 16 spår långa skivan består av idel örhängen som Nej, se det snöar, Julvisa i Finnmarken och Julbocken. Men visorna går i folkton och Anders Bromanders dragspel ger de väna melodierna en lite rivigare karaktär. Det är alltså inte tal om några sliskiga julvisor utan tuggmotstånd.

   -Skivan är inte inställsam som en del julskivor är. Musiken bygger på gammal tradition och känns nära folksjälen. Vi har fått positiv kritik från håll som jag inte räknade med, säger Anders Bromander.
Musikerna har tidigare spelat tillsammans i olika sammanhang. -Det har funnits en ömsesidig längtan att göra någonting ihop, säger Anders Bromander.

Arbetet med cd:n har pågott sedan februari i förra året, då också omslagets vintriga bilder togs.

Trots att Den Stora Helgen varar bra länge till –eller åtminstone till tjugondedag Knut, så har det efter juldagen varit lugnt med uppträdanden för Ako och hennes Isterband.

    Men spelningar kanske det blir för Anders Bromander. I våras gavhan ut jazzskivan Like cotton, även det på egna bolaget, under namnet Anders Bromander ensemble. Den skivan har ett liv efter påska. I den gruppen ingår även Jan Allan, Olov Johansson , Mats Engström och Tommy Johnson.

   -Jag bearbetar en del festivaler, min ambition är att vi ska uppträda i sommar, säger Anders Bromander.

Monica Nilsson

Nerkes Allehanda 2006-12-18
Betyg 5 stjärnor (1-5)

Är du julstressad musikälskare som fortfarande undrar över vad du ska köpa i julklapp? Lös problemet med att via nätet, beställa varsitt exemplar av nyutgivna ”Julagott” till dina nära och kära. Visst finns det en uppsjö julskivor ute, men få som är lika bra. Isterbandet är proffsiga och mångkunniga musiker, och Ako sjunger och spelar med känsla. Det blir glad julmusik med djup i, och inget fjäsk. En julskiva att trivas med år efter år! Klassiker som ”Det är en ros utsprungen” varvas med ”Julvisa från Finnmarken”

KRISTINA SRBU KJELLGREN

Upsala Nya Tidning 2006-11-25
Betyg 3 kajor (1-5)

”Gott humör och stämning samsas fint…”             

Björn Stenberg